Пластмасово замърсяване, включително бутилки за вода, е открито на 120 м

...
Пластмасово замърсяване, включително бутилки за вода, е открито на 120 м
Коментари Харесай

Какво се крие зад Голямата синя дупка в Белиз?

Пластмасово замърсяване, включително бутилки за вода, е намерено на 120 м под повърхността на океана по време на експедиция в едно от най-мистериозните образования, известни като Сини дупки.

Основателят на Virgin Atlantic Ричард Брансън стои зад плана край крайбрежията на Белиз, който има за цел да изследва комплицираната пещерна система. Синята дупка в миналото е била на сушата, само че е потънала преди към 10 000 години в края на последната ледникова ера.

Екипът от водолази и учени извърши 3D сканиране на обекта, в това число сонарно сканиране на вътрешността благодарение на военна технология.

В момента има единствено няколко открити сходни дупки в света. Последната е към полуостров Юкатан в Мексико и е дълбока 274,4 метра.

Най-дълбоката известна синя дупка в света беше открита в Южнокитайско море през 2016 година и е известна като Драконовата дупка - 300,89 метра.

Сините дупки са солидни подводни дупки, които са необятни стотици метри и обгръщат области, които са по-големи от градовете и са с дълбочина на няколко небостъргача, наложени един върху различен.

Мистериозният свят на сините дупки стана малко по-интригуващ, с помощта на откритието на втората най-дълбока синя дупка в света.

Докладите сочат, че тези образования са се появили през ледниковата ера, когато морското равнище е било единствено 100 – 120 метра по-ниско от сегашните равнища.

Според щатската Национална администрация за океаните и атмосферата, сините дупки са сходни на дупките на сушата, като се изключи това, че са цялостни с вода, тъй че корабите могат да минават над тях.

Те са разнородни биологични общности, цялостни с морски живот, в това число корали, гъби, мекотели, морски костенурки, акули и доста други, написа businessnovinite.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР